Hledám
Hledat
Zavřít

Velký okruh kolem zámku a chrámu

  • vhodné pro rodiny
  • umělecky zajímavý, -á, -é
  • okružní cesta
  • možnost ubytování

 Interaktivní výškový profil

Stáhnout GPS data
Vytvořit PDF

CZ: Tour-Details

výchozí místo: 4710 Grieskirchen
Cílové místo: 4710 Grieskirchen

délka trvání: 2h 40m
délka: 38,8 kilometer
Výškové metry (vzestupně): 249m
Výškové metry (sestupně): 244m

nejnižší bod: 328m
nejvyšší bod: 460m
Obtížnost: střední
Kondice: střední
panoráma: jednotlivé výhledy

povrch cesty:
Asfalt, štěrk, suť

powered by TOURDATA

Velký okruh hradů a kostelů měří téměř 40 kilometrů a zahrnuje pět zajímavých hradů a osm kostelů, které stojí za to vidět. Okruh překonává celkem 130 výškových metrů a je snadno zvládnutelný na elektrokole. Kdo by chtěl větší sportovní výzvu, může okruh absolvovat i na kole.
Po cestě se nachází několik odpočinkových a občerstvovacích míst.

Kola a elektrokola si můžete zapůjčit v turistických informacích v Bad Schallerbachu. Výchozím bodem prohlídky je venkovský hrad Parz, který byl postaven v roce 1514. Na zahradním průčelí tohoto zámku se nacházejí fresky z 80. let 15. století, které jsou považovány za významná díla rakouského a jihoněmeckého renesančního umění, a to jak z uměleckého, tak z ikonografického hlediska. Díky pečlivé restaurátorské práci jsou fresky mimořádně dobře zachovány v délce 90 metrů a výšce 10 metrů. Zahrada venkovského paláce je inspirována obdobím renesance, ale mísí se s moderními interpretacemi.
Vedle venkovského paláce Parz se nachází galerie Schloss Parz, která je poprvé zmiňována v listinách jako "Veste Parz" ve 14. století. Po požáru v roce 1820 byl přestavěn, takže z bývalého hradu s příkopem zůstaly jen zbytky. V prostorách galerie se pravidelně konají výstavy děl místních i zahraničních umělců.
Po prohlídce obou hradů může začít prohlídka na kole. Nejprve se na kole vydáte do Gallspachu, kde se můžete zchladit v přírodním zážitkovém bazénu.
Prvním kostelem, který stojí za to na této prohlídce vidět, je katolický farní kostel v Gallspachu. Ten existuje již od roku 1343, ale v roce 2005 byl přestavěn, přičemž stará věž a moderní stavba ve tvaru prstence činí kostel skutečně jedinečným.
Další zastávkou je hrad Gallspach. Ten je v soukromém vlastnictví, a proto jej můžete obdivovat pouze zvenčí. Z bývalého hradu se však zachovala kulatá věž a kolem hradu je rybniční příkop, který stojí za zastávku.
Nedaleko se nachází odpočívadlo pro cyklisty, kde můžete doplnit energii svou i svého elektrokola, a kaple Kiener, která byla postavena v roce 1885.
Až se občerstvíte, trasa vyjede z Gallspachu a dalším cílem bude farní kostel v Meggenhofenu. Pozdně gotická stavba kostela pochází ze 14. nebo 15. století, charakteristická špičatá střecha věže je z 19. století.
Prohlídka pokračuje do Aitersheimu.
První zastávkou je zde farní kostel Maria Himmelfahrt postavený v roce 1700.
Druhou zastávkou je opevněný hrad Aitersheim, který je považován za jeden z nejlepších příkladů pozdně renesanční architektury. Hrad stojí na četných dřevěných pilotech a ze všech stran je obklopen vodou. Ke dvěma vstupním branám se dostanete po mohutných dřevěných mostech. Návštěva této nádherné stavby rozhodně stojí za to!
Nyní vás prohlídka zavede do Weiberna, k dalšímu kostelu, který stojí za vidění - farnímu kostelu svatého Štěpána. Tento pozdně gotický kostel byl postaven kolem roku 1500 a bohatě zdobený hlavní oltář, který je hlavní dominantou kostela, vznikl pravděpodobně v roce 1687.
Pokračujeme do Hofkirchen an der Trattnach, kde stojí za zastávku také kostel. Původní kostel vyhořel v roce 1620 a barokní kostel, který můžeme obdivovat dodnes, byl postaven v letech 1712-1716.
V Taufkirchenu an der Trattnach stojí za vidění dva kostely. Kostel svatého Víta pochází ze 14. století a byl postaven v období pozdní gotiky. Farní kostel svatého Martina získal svou současnou podobu v renesančním slohu v letech 1670-1680.
Odtud se vydáme zpět směrem na Grieskirchen, nejprve na hrad Tollet. První opevnění dnešního hradu bylo postaveno již v roce 1170. Renesanční styl hradu, který můžeme v celé jeho kráse obdivovat i dnes, vznikl na počátku 17. století. Za pozornost zde stojí zejména umělecky kovaná kašna na nádvoří a arkádové zábradlí, které pochází z doby výstavby. Z věže je působivý daleký výhled do údolí Trattnachtal. Dnes se v zámku Tollet nacházejí byty, obecní úřad Tollet a Bezirksheimathausverein. Ten nabízí reprezentativní průřez kulturním bohatstvím okresu v zámku Tollet, hornorakouském zemském muzeu včel a také Wagnerově muzeu. Prostory jsou využívány také pro různé výstavy a akce.
Cestou do centra Grieskirchenu k farnímu kostelu minete Schwibbogen s barokní freskou, který byl postaven v roce 1604. První zmínka o kostele pochází z roku 1075 a na konci 20. století byl zvenčí důkladně opraven. Jednoznačně stojí za prohlídku jak zvenčí, tak zevnitř. Související náhrobní pomník Zikmunda z Polheimu a jeho manželky Potentiany je uměleckohistorickou raritou ze 16. století.
Odtud vás smyčka zavede zpět k parským hradům.
Cestou budete míjet četné hostince, kavárny a restaurace, které vás srdečně zvou k posezení a posilnění.
výchozí bod: Landschloss Parz, Parz 2, 4710 Grieskirchen
cílový bod: Landschloss Parz, Parz 2, 4710 Grieskirchen

další informace:
  • okružní cesta
  • možnost ubytování
  • možnost zajistit stravu

dosažitelnost / příjezd

autem:
Na dálnici A8 od Pasova, sjezd Meggenhofen/Gallspach
Na dálnici A8 od Lince, sjezd Meggenhofen/Gallspach

Bundesstraße:
Na B 135 směrem na Grieskirchen

Vlakem:
Výstupní body: Wels nebo Grieskirchen, dále autobusem do Gallspachu
.

parkovací poplatky

zdarma

Příjezd veřejnou hromadnou dopravou
Plánovač tras pro individuální turistiku
  • Vstup volný
  • Vhodné pro skupiny
  • Vhodné pro školní třídy
  • Vhodné pro seniory
  • Vhodné s přáteli
  • Vhodné ve dvou
Výhodné roční období
  • jaro
  • léto
  • podzim

O informace požádejte na výše uvedeném kontaktu.


Velký okruh kolem zámku a chrámu
Tourismusverband Urlaubsregion Vitalwelt Bad Schallerbach - Tourist-Info Gallspach
Hauptplatz 8
4713 Gallspach

telefon +43 7248 62375
E-Mail info@vitalwelt.at
web www.vitalwelt.at
http://www.vitalwelt.at

Mluvíme následujícími jazyky

německý
anglicky

 Interaktivní výškový profil

Stáhnout GPS data
Vytvořit PDF

CZ: Tour-Details

výchozí místo: 4710 Grieskirchen
Cílové místo: 4710 Grieskirchen

délka trvání: 2h 40m
délka: 38,8 kilometer
Výškové metry (vzestupně): 249m
Výškové metry (sestupně): 244m

nejnižší bod: 328m
nejvyšší bod: 460m
Obtížnost: střední
Kondice: střední
panoráma: jednotlivé výhledy

povrch cesty:
Asfalt, štěrk, suť

powered by TOURDATA